Sanatate

Cafeaua

Cafeaua turceasca

Colierul de boabe cu aroma perfectă. Cafeaua

 E dimineață. Port un tricou pe care scrie „Today’s good mood is sponsored by Coffee”. L-am cumpărat tocmai pentru că iubesc cafeaua și mai în glumă mai în serios am spus de multe ori că ingredientul acesta e un adevărat motiv de a rămâne în viață…Da! Subiectul zilei de azi îl constituie chiar ea, cafeaua.

M-am îndrăgostit iremediabil de cafea

Cum o bem, de ce, unde, cu cine? O bem dimineața, în zilele de geroase de iarnă, la lumina lămpii, privind zăpada așezată pe ramurile copacilor de-afară. O bem dimineața, pe terasă, în baia soarelui de vară, ascultând cântecul perfect al păsărelelor. O savurăm în compania omului drag, depănând amintiri sau schițând planuri de viitor. E locul de întâlnire alături de oamenii din companie, sau partenerii de afaceri. Aroma ei e tot timpul cauza unei întâlniri cu tine însuți sau cu alții, din care rezultă trăiri, amintiri memorabile.

Vă împărtășesc aceste lucruri pentru că realitatea este că nu aș putea trăi nici o zi fără cafea.

Plăcere, energie, tradiție

M-am îndrăgostit iremediabil de această băutură pe care în primul rând o consum de placere, uneori din nevoia de energie, iar alteori de dragul tradiției. Și când spun tradiție mă refer de pildă la cafeaua turcească, care are în spate o adevărată legendă și rețetă de preparare a unei băuturi cu gust genial. Cafeaua armenească este un alt deliciu. Despre rețeta ei vă recomand să citiți romanul scris de Varujan Vosganian, Cartea șoaptelor, în care vorbește despre istoria familiei sale armenești, unde descrie în detaliu, rețeta cafelei pe care o beau și care constituia un adevărat ritual de familie.  În călătoriile pe care le fac, îmi place să savurez cafeaua locală, dacă există o anume tradiție în acel loc, dacă nu, prefer expresso-ul scurt, fără lapte, de regulă din gama Filicori și illy.

Cafeaua. E bine sau nu să o consumăm?

Cafeaua cred că a fost unul din cele mai studiate alimente de-a lungul timpului. Specialiștii au vorbit fie despre efectele benefice ale ei, fie de cele negative. Ceea ce am concluzionat din tot ce am citit până acum este că, dacă este consumată în limite admisibile, 1-2 cafele pe zi, face foarte bine. Și cred că cel mai important, dincolo de îmbunătățirea stării de sănătate, e senzația de placere și răsfăț pe care ți-o aduce. Pentru mine personal, faptul de a bea o cafea îmi readuce mereu zâmbetul pe buze. Chiar și dacă o fac într-o pauză, știind că mă așteaptă încă multă treabă de făcut.

Pentru voi ce înseamnă cafeaua? Care este preferata voastră?

 

 

 

You Might Also Like

Niciun comentariu

    Lasă un răspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.