Calatorii

Hai să vorbim despre Egipt

Egipt

Călătorie pe urmele istoriei egiptene. Din trecutul regal, în prezentul sumbru

Unul din lucrurile pe care le pot spune acum, după ce am vizitat Egiptul este că „de la extaz la agonie se ajunge ușor când lăcomia și indiferența își pun amprenta”.  Am avut ocazia de a petrece o vacanță minunată în țara plină de locuri fabuloase, traversată de Nil,  asta deși turismul aici a scăzut dramatic. Statisticile arată o trecere de la 16 mil turiști  în 2010 – la 2 mil turiști 2015.

Urmează un articol plin de amintiri frumoase și de adevăruri dureroase în același timp.

 

Sharm el Sheikh

Marea parte a vacanței în Egipt am petrecut-o în Sharm el Sheikh, un oraș care a primit acest nume în 1983 și care se află în partea de sud a peninsulei Sinai, în sudul Golfului Aquaba. Locul este renumit pentru varietatea de corali şi pentru bogăţia lumii marine. Orașul nu a trecut neatins de evenimente de-a lungul istoriei. Locuitorii de aici au fost ocupați din 1967-1973 în timpul războiului între Israel și Egipt, însă au izbândit la 6 octombrie 1973.

 

Triumfătoarea Cairo, Piramidele și Sfinxul

Drumul descoperirilor egiptene duce inevitabil la Cairo, capitala țării, al cărei nume în traducere semnifică „cea triumfătoare”, „cea învingătoare”.

Am pornit miercuri dimineața din Sharm el Sheikh pentru a vizita Cairo, un oraș cu o populație de 25 milioane de oameni, dintre care 85% Musulmani și 15% Creștini.

Salariul mediu  aici este de1200 Lire egiptene / $70 (dolari americani).

Distanța între  Sharm el Sheikh și Cairo s-a tradus printr-un drum de 8 ore cu autocarul, obositor dar care a meritat din plin. Noaptea am petrecut-o dormind  pe o un vas de croazieră pe Nil, iar a doua zi joi am vizitat Piramidele, Sfinxul, Muzeul de egiptologie  și un Muzeu de papyrus. Rețineți faptul că este recomandat să nu vizitați Cairo în special lunea și vinerea când egiptenii se întâlnesc în centru și deseori apar conflicte.

Această călătorie din orașul stațiune spre capitala țării mi-a arătat adevărata masă a distrugerii. Nenumărate clădiri abandonate, oameni fără adăpost și o cumplită sărăcie.

Concluzia: de la extaz la agonie se ajunge ușor când lăcomia și indiferența își pun amprenta.

Cu nostalgie, despre Egipt

În ciuda tuturor conflictelor religioase, lumea din toate colțurile lumii încă vizitează frumosul Egipt și este minunat când cunoști oameni care vorbesc la superlativ despre Egipt. O țară celebră pentru ceai, condimente, ierburi, bumbac, dulciuri orientale, Marea Roșie, Piramide, Muntele Sinai și alte locuri pentru care îmi doresc din totul sufletul să revin aici.

Înainte de revoluția din 2011, economia Egiptului era în floare. În prezent mulți oameni nu au locuri de muncă iar turismul este la pământ. Țara mai trăiește din exporturim care sunt de: petrol  către SUA, ulei, chimicale către Kuwait, Arabia Saudită, Qatar , cartofi către România și aur.

În 2013, în Egipt a avut loc o nouă revoluție între poliție și cetățeni, care a prăbușit economia țării. După 31 octombrie 2015, turismul a scăzut drastic în urma atacurilor teroriste din toată țara lăsând hoteluri abandonate și proiecte lăsate în paragină. Atmosfera e sumbră, armata e  peste tot, pericolul e în orice moment. Nu demult, pe 9 aprilie au fost două atentate cu bombă la două biserici copte din Egipt, unul soldat cu 28 de morti în orașul Tanta, iar celalalt cu 17 morți, la Alexandria.

În loc de concluzii…

În ultima zi petrecută în Sharm el Sheikh, neputând face checkout-ul mai târziu de ora 12:00 ni s-a recomandat să primim o cameră specială pentru un duș și să ne pregătim pentru drumul lung și obositor ce va urma. Țin să menționez că deși situația țării este precară, m-am simțit în siguranță pe toată durata vacanței, iar egiptenii mi-au lăsat categoric impresia unor oameni frumoși și muncitori.

Printre turiști am avut chiar ocazia de a întâlni români atât de pasionați de Egipt, care au vizitat țara de nenumărate ori și care au vorbit despre ea cu atâta pasiune încât m-au convins să mă reîntorc în viitorul apropiat.

Ca recomandare locală, vă aduc în atenție Restaurantul „Bombay” din Sharm el Sheikh – Soho Square cu specific Indian. Este minunat, elegant, iar  mâncarea este extraordinară!

Pe lângă zilele petrecute la plajă, am avut bucuria ca într-un magazin de produse cosmetice locale din Soho Square să găsesc un domn care mi-a explicat tehnici de masaj în jurul ochilor pentru a evita acele riduri de expresie.

Am plecat din Egipt cu speranța ca toate conflictele de-acolo să se risipească iar țara să poate fi revizitată de cât mai mulți oameni, pentru cultura și frumusețile inegalabile ale locului.

 • File-19-04-2017,-00-59-59
 • Egipt--2
 • File-19-04-2017,-01-01-04
 • File-19-04-2017,-01-01-19

 

You Might Also Like

2 Comentarii

 • Răspunde
  Aurel
  noiembrie 26, 2019 la 15:24

  Buna

  Am dat din intamplare pe acest blog si drept sa-ti spun, imi place continutul. (Nu vreau neaparat sa te “perii” ..hi)
  In special excursiile tale sunt pentru mine un “mijloc” de informare. Am fost si eu pe multe coclauri, dar niciodata nu poate cineva sa vada ce-a vazut altcineva… chiar daca a fost si el pe-acolo.
  Felul tau de-a scrie este clar si pe intelesul tuturor… (Ce-l putin pe-al meu, da)
  Ar mai fi multe, dar nu vreau sa-ti incarc pagina numai cu comentariul meu…
  Succes si mai departe tot asa.

  Aurel din Rosenheim

  • Răspunde
   Aisel
   decembrie 10, 2019 la 14:46

   Mulțumesc mult,
   Sărbători fericite!
   Numai bine!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.