Frumusete

Îngrijirea pensulelor de makeup

This post is also available in: English

Consider că pensulele de makeup sunt esențiale pentru aplicarea corespunzătoare a machiajului. Acestea necesită o curățare regulată pentru a le prelungi viața și pentru a ne proteja pe noi însene de a ne procopsi cu coșuri sau infecții cauzate de bacteriile care se mai adună pe ele.

Am o pasiune deosebită pentru ustensilele și accesoriile de machiaj, și îmi place să am o gamă cât mai largă de pensule pentru make-up. Îmi place să le folosesc pentru ca îmi fac treaba mult mai ușoară. Preferatele mele sunt cele pentru aplicarea fondului de ten, de aceea am grijă să am cât mai multe :).

Pentru că aseară am recrutat pensulele murdare din trusa mea de machiaj și le-am spălat, am ales să scriu azi despre îngrijirea lor. Le-am pus peste noapte la uscat, iar dimineața le-am putut folosi din nou.  Așa că mai jos am să vă arăt doar o parte din colecția mea de pensule și câteva variante simple și rapide pentru îngrijirea lor.

Când și cât de des trebuie să spălăm pensulele de makeup

Este bine să avem grijă să curățăm reziduul de cosmetice de pe pensule o dată sau de două ori pe săptămână sau atunci când produsul se strânge și se usucă pe perii pensulei.

Când pensula are o cantitate mai mare de produs cosmetic în ea, devine mai rigidă, perii se lipesc între ei și pot zgâria pielea. Pe lângă asta, produsul se poate strânge la baza pensulei și poate fi mai greu de îndepărtat.

Chiar dacă sunt folosite pe tenul curat neacneic, pensulele trebuie curățate regulat pentru că celulele moarte de pe piele se transferă pe perii pensulei, iar produsul cosmetic în timp este un mediu bun de dezvoltare a bacteriilor. Împreună, acestea nu pot fi decât un pericol pentru ten.

Dacă vorbim despre tenul cu tendință acneică, atunci pensulele trebuie curățate și dezinfectate după fiecare utilizare.

Eu personal am grijă să spăl pensulele mele de makeup o data pe săptămână sau o data la două săptămâni în funcție de cât de des le folosesc. Nu am probleme cu tenul, iar o pensulă de makeup nu o folosesc mai mult de 2 ori.

De aceea nici nu le spăl prea des pentru că acest proces le poate scurta perioada de viață. Gelul sau lipiciul se poate deteriora și perii pot începe să cadă, sau baza pensulei poate începe să ruginească. Apoi, dacă spălarea nu este făcută corect, perii se pot deteriora și pot căpăta o altă formă decât cea inițială. Iar asta, credeți-mă, este destul de neplăcut și face pensula să lucreze împotriva noastră și să devină ineficientă.

Curățarea pensulelor de makeup

Pensulele pentru machiaj ca și celelalte accesorii trebuie spălate și dezinfectate pentru că, așa cum am văzut mai sus, ele pot deveni în timp un incubator de germeni și bacterii care ne pot pune tenul în pericol.

DSC00121

Pentru tenul fără probleme este potrivită curățarea pensulelor o dată sau de două ori pe săptămână. Pentru tenul sensibil și cu acnee, recomand ca spălarea pensulelor să se facă mai frecvent sau după fiecare utilizare, însoțită de o eventuală dezinfectare a perilor.

Tot ce aveți nevoie pentru o curățare simplă și eficientă a ustensilelor de machiaj este:

  • un burete de vase nou pe care îl veți folosi numai pentru acest proces;
  • un săpun pe bază de plante sau șampon pentru bebeluși :), eu am ales un săpun pe baza de ulei de măsline;
  • (opțional) un spray dezinfectant special pentru pensulele de machiaj dacă vreți să sterilizați pensulele după spălare;
  • (opțional) puțin balsam pentru ca perii pensulei să fie moi. Clătește după aplicare;

 

Pasul 1

Mai întâi udați buretele cu apă călduță și aplicați săpunul sau produsul de curățat pe el. Aplicați cât produs simțiți că este necesar pentru o curățare completă a fiecărei pensule. Clătiți buretele și repetați procesul pentru fiecare pensulă de makeup în parte. Este important să nu uitați ca apa să fie călduță și nu fierbinte, altfel riscați să vă stricați pensulele, și nici rece pentru că nu se va dizolva machiajul :).

DSC00127

Pasul 2.

Udați pensulele cu apă călduță din abundență și mișcați blând pensula pe burete, respectând forma perilor. Dacă utilizați mișcări puternice circulare riscați să distrugeți forma perilor și pensula nu va mai fi la fel de bună sau chiar uzabilă. Mișcările blânde înainte și înapoi pe fiecare parte a pensulelor sunt mai eficiente în îngrijirea corectă a lor și ajută la păstrarea unui timp îndelungat a formei perilor.

DSC00130

Pasul 3

Aplicați săpun pe pensulă și repetați spălarea fiecărei pensule pe burete ca mai sus.

DSC00131

Pasul 4.

Clătiți bine pensulele cu apă pentru a îndepărta săpunul iar cu un prosopel sau prosop de hârtie îndepărtați excesul de apă din pensulă presând delicat pe perii acesteia. Nu apăsați puternic, nu scuturați și nu frecați pensula pe prosop sau pe hârtie pentru că perii se pot deteriora.

Pasul 5.

Puneți pensulele la uscat într-un loc aerisit. Le puteți așeza orizontal pe un prosopel sau cu perii peste marginea mesei sau a unui birou pentru ca aceștia să se aerisească bine și pentru a nu păstra umezeala. Este important să nu le țineți verticale cu perii în sus pe perioada uscării pentru că toată umezeala se va strânge la baza pensulei și se poate strica.

makeup brushes

Pentru buretele de machiaj curățarea este similară cu cea pentru pensule. Trebuie avută grijă să fie spălat foarte bine, pentru că poate păstra produs cosmetic în interiorul lui. Clătiți-l bine cu apă călduță și îndepărtați tot reziduul de machiaj din el până ce apa devine complet incoloră la clătire.

Pensulele se pot lăsa la uscat între 6-8 ore sau peste noapte când este cel mai convenabil. Dimineața ai pensulele tale favorite curate, proaspete și gata pentru aplicarea unui nou machiaj superb 🙂

Asta este tot. Este un proces de curățare care nu durează mult timp, este foarte ușor de făcut și eficient. Este tot ce ai nevoie să faci pentru a-ți menține pensulele în cea mai bună formă posibilă. Nu uita să fii blândă cu ele, iar ele te vor răsplăti cu machiaje reușite.

Love, Aisel.

Aspire to Inspire!

You Might Also Like

Niciun comentariu

    Lasă un răspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.