Calatorii

Blog De Vacanță Istanbul

Istanbul obiective turistice:

This post is also available in: English

Istanbul obiective turistice:

In Istanbul obiective turistice m-au fascinat atat de mult in special Grand Bazar, dar sa incepem cu inceputul:

În data de 18 ianuarie 2015 am decis să merg în Istanbul, Turcia. Nu fusesem niciodată și eram foarte curioasă. De-abia așteptam să cunosc acest oraș vestit pentru istoria sa bogată și pentru faptul că este un centru comercial turcesc important. Am vizitat multe locuri care mi-au lăsat o amintire deosebită.
Istanbulul a purtat mai multe nume de-a lungul timpului. A fost numit Bizanțium și apoi Constantinopol sub dominația Imperiului Roman.

Aici am stat aproximativ o săptămână cazată în Deluxe Golden Horn Sultanahmet Hotel, situat în centrul orașului vechi pe partea europeană. Istanbul este unul din puținele orașe din lume care se află pe două continente. Orasul este faimos pentru că se împarte între Europa și Asia, iar aceste două părți ale sale sunt atât de diferite. Istanbulul european și cel asiatic sunt legate între ele prin două poduri, Podul Bosfor și Podul Fatih. Partea europeană este mai populată, are mai multe străduțe mici și este mai vizitată de către turiști datorită importanței istorice. Partea asiatică este mai relaxată, are bulevarde mai mari și mai puține atracții turistice.

Hotelul în care am fost cazată avea un design spectaculos, o arhitectură otomană maiestuoasă fiind decorat cu mult fast. Stilul otoman implică foarte mult detaliu atât în arhitectură, cât și în mobilă, decor. Pereții tapetați foarte frumos, culorile primare de interior fiind auriul combinat cu alb și cu maroul lemnului arată deosebit de elegant. Perdelele nu au lipsit, fiind o piesă care completează aerul bizantin al camerei, la fel ca și covoarele frumos colorate.

Grand Bazaar

istanbul obiective turistice

Marele Bazar

Istanbulul parcă a fost făcut pentru cumpărături pentru că are atât de multe magazine unde găsești tot ce ți-ai putea dori. De la haine, genți, pantofi, mâncare și condimente, la obiecte de decor, covoare, și multe alte lucruri.
Grand Bazaar a fost construit de Sultan Mehmet al II-lea la puțin timp după ce a cucerit Constantinopole, ca cel mai mare centru comercial al Imperiului Otoman.

Prima zi am petrecut-o explorând centru vechi al orașului. Am fost în Grand Bazaar care este cel mai mare centru comercial al Turciei prezente, unde am făcut câteva cumpărături. Mi-a plăcut teribil că am negociat la sânge preturile :)) Dacă nu reușești să te înțelegi la preț cu vânzătorul, nu-ți fie teamă să pleci și să cauți alte magazine. De multe ori vânzătorii vor striga după tine cu un preț mai mic. Oamenii aceștia sunt profesioniști și înțeleg valoarea fiecărui client. Chiar și așa, bazarul este atât de mare încât nu ai cum să nu găsești ceea ce cauți și la un preț mai bun.

Istanbulul pisicilor

Pisica-Istanbul

A doua zi am fost sa vizitez câteva parcuri din Istanbul. Am rămas surprinsă câte pisici hoinare umblau pe străzi, și cat de bine sunt hrănite de cetățenii orașului. Pisicile domnesc în Istanbul. Este orașul lor. Localnicii au atât de multă grijă de ele încât poți vedea pe alocuri castronele cu apă, mâncare sau chiar pernuțe pe care să doarmă. Sunt curate, îngrijite și chiar prietenoase. Unele pisici nu se sfiesc să vină la străini pentru a fi mângâiate, sau să facă pe ghidul în acest oraș mare 🙂 Un lucru bun este că pe lângă faptul că localnicii au grijă de aceste animale, mai sunt și câteva asociații care și-au luat angajamentul de a le proteja.
După ce am obosit m-am oprit la un restaurant să gust din mâncarea lor Yummy, și bineînțeles sa beau un suc de rodii proaspăt care este unul din sucurile mele preferate.

Calatorie pe Bosfor

A treia zi am fost cu barca pe Bosfor și am admirat partea europeana și cea asiatica din barcă în același timp. Estea cea mai frumoasă cale de a vedea Bosforul și ambele părți ale Istanbulului.
Dacă ajungeți în Istanbul vă recomand să vă plimbați cu barca pe Bosfor, priveliștea este minunata 🙂 Am ajuns și în partea asiatică unde aici lucrurile stau total diferit față de jumătatea europeană. Dacă în partea europeana găsim bazaruri străduțe înguste și totul tradițional în partea asiatica totul este modern, găsim malluri, market-uri, și restaurante mai elegante 🙂 mi-a plăcut să pot călători din trecut în viitor :).

Basilica Cistern

istanbul obiective turistice Basilica Cistern, Turcia, Istanbul

Basilica Cistern

A patra zi am vizitat Basilica Cistern care se află sub Istanbul. Aici sunt mai multe cisterne în care era păstrată apa pentru Marele Palat al Constantinopolului și pentru locuitorii din apropiere. Basilica Cistern datează încă de pe vremea Împăratului Iustinian, și este impresionantă pentru că este foarte mare și are peste 300 de stâlpi de marmură. Basilica Cistern poate fi explorată de turiștii curioși pe un fond muzical ambiental încântător. Dacă vi se face foame sau sete, puteți merge la o mică cafenea prezentă aici pentru băuturi și gustări.

Restul zilelor rămase pâna la finalul vacanței mi le-am petrecut hoinărind pe străzile lor turcești, explorând fiecare părticică a orașului pe jos și bucurându-mă de fiecare priveliște minunată. Mi-a plăcut atât de mult în Istanbul încât m-am reîntors în toamna anului 2015 🙂

Voi ați mers în Istanbul? Mi-ar plăcea să știu de la voi cum vi s-a părut si ce obiective turustice v-au atras in Istanbul. Scrieți-mi gândurile voastre în comentarii.

Love, Aisel.

Aspire to Inspire!

You Might Also Like

Niciun comentariu

    Lasă un răspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.