Sanatate

Gândirea pozitivă

Gândirea pozitivă, medicamentul minune

Gândirea pozitivă, medicamentul minune?

Viața ne oferă permanent preocuparea de a ne trăi zilele cât mai frumos. Pentru asta ne înconjurăm de oameni minunați, facem lucruri valoroase ca apoi să ne hrănim cu amintiri prețioase. De ce? Pentru că ăsta este sensul omului de când se naște și până în ultima clipă a vieții sale: de a ajunge la fericire, la împlinire. Să nu uităm însă că acest drum până la fericire este o continuă luptă între bine și rău. Împlinirea, se înțelege, este triumful binelui asupra răului. Având acest grăunte de ideal plantat în sufletul său, omul aleargă testând adesea diferite căi prin care ar putea găsi acel „îngrășământ” care să-i facă sufletul să înflorească și să nu se mai ofilească nicicând.

Unii găsesc răspunsul în religie. Astfel, ei își adaptează viața după principiile creștine, pe care punându-le în aplicare îi fac să crească. Se simt mai curați, la trup, suflet și, foarte important, conștiință și asta îi împlinește și îi face să perceapă până și moartea ca pe un dat firesc și să o întâmpine fără frică, ci cu nădejde.

Lecția asta m-a făcut să înțeleg că sistemul care stă la baza unui ideal împlinit este principiul.

„Principiile sunt ca niște faruri, sunt legi naturale care nu pot fi încălcate”, spunea Steven Covey autorul celebrei cărți „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”. Respectarea acestor legi, pe care fiecare dintre noi ni le alegem în funcție de caracterul, personalitatea și viața noastră, ne va face să ne simțim bine.

Să vă dau un exemplu.

Este exact ca și atunci când fiind elev, înveți lecția bine și îți mai faci și tema pe de-asupra. Mergi apoi la oră și te simți confortabil și optimist pentru că știi răspunsurile la întrebări, „ai respectat legea”, adică ți-ai făcut tema, motiv pentru care ești răsplătit pe măsură cu un 10. Asta te face să te simți extrem de bine și îți aduce răsplată, după răsplată. Exact așa e și cu principiile. Diferența e că de data asta legea o facem noi.

Noi alegem care lege să ne guverneze viața, iar apoi avem grijă doar să o respectăm. Exemple de principii sunt: cinstea, integritatea, onestitatea, sau demnitatea umană. Toate principiile noastre adaugă un plus de valoare persoanei noastre. Cu cât avem principii mai sănătoase, cu atât persoana noastră va deveni mai valoroasă atât pentru cei din jur, dar mai ales pentru noi înșine.

Legea gândului pozitiv

Astăzi vreau să vă vorbesc în special despre principiul gândirii pozitive. Unii îi acordă prea multă importanță, alții îl consideră un clișeu, dar eu cred că există și o cale de mijloc. Adică acei oameni pentru care gândirea pozitivă e un prinicipiu în plus pe care îl adaugă în viața lor și care îi ajută să își îndeplinească visele mai ușor.

Cum funcționează?

Mintea ta, cel mai bun prieten și dușman în același timp

Gândirea pozitivă nu este un medicament minune, deși unii i-au zis „secretul” (The secret- Rhonda Byrne), cu toate că uneori funcționează ca atare. În ce sens? Mintea noastră poate lucra în favoarea sau împotriva noastră în orice moment.  Mintea este rezultatul interacţiunii conştiinţei – ca flux universal de informaţie, cu creierul – privit ca o imensă unitate de emisie-recepţie, prin neuronii săi care se supra-specializează pe diverse arii neuronale, în primirea unor informaţii diferenţiate. Mintea este interfaţa care dă un sens logic gândului în contextul vieţii persoanei. În felul acesta, gândul capătă sens şi poate fi valorificat ca idee creatoare sau, dimpotrivă, poate bloca persoana. Poate fi o sursa de stres şi frică, atunci când este de natură ameninţătoare.

Gândurile sunt energii extrem de puternice. Creierul nu este un organ static, rigid, sau fix, drept pentru care gândurile și experiențele noastre sunt încontinuu remodelate. Gândurile devin astfel mobile și sunt fabricate fie de conștient sau subconștient. Odată puse în aplicare ele pot influența viitorul.

Gândul bun ne ajută indiferent de situație

„Tot ceea ce se petrece la nivel mental va deveni mai devreme sau mai târziu real. Gândurile dacă sunt negative vor atrage după sine o realitate mizerabilă, presărată doar cu întâmplări mai puțin plăcute”, susține Joe Dispenza.

Legea gândului pozitiv ne poate ajuta enorm indiferent de felul în care arată viața noastră. Dacă trecem prin situații dificile ne poate ajuta prin a ne menține puternici și a face față provocărilor. Dacă trecem printr-o perioadă liniștită ne ajută să ne bucurăm cât mai mult de acea perioadă și să înmulțim starea de bine. Dacă am numai gânduri pozitive înseamnă că niciodată nu voi mai suferi? Nu, nu înseamnă neapărat asta. Dar e cel mai probabil că vei suferi mai puțin. Pentru că odată ce ți-ai pus în aplicare un sistem de eliminare a tot ceea ce este nociv în mintea ta, rău, ireal până la urmă, vei simți că ești mai puternic, mai încrezător, mai optimist și asta te va face să treci mult mai repede chiar și peste un eșec. Eu aș spune așa, gândurile negative să nu fie deloc, iar gândurile pozitive, tot timpul.

„Gândurile rele sunt de fapt nimic”

O învățătură creștină mi-a rămas mereu în minte. „Gândurile rele sunt un mare nimic”, spunea un părinte. În ce sens? Ne facem griji pentru ziua de mâine? Avem senzația că cineva se uită mai urât la noi? Că nu vom reuși la examenul de săptămâna viitoare? Toate acestea sunt nimic.

Sunt niște situații pur ipotetice, care nu există, dar ținute în mintea noastră ne consumă energia la maxim, ne fac să fim deprimați și fără vlagă. În schimb, gânduri precum: Va fi și mâine o zi în care voi da tot ce e mai bun și ce va ieși, va ieși, sau „eu nu am greșit cu nimic nimănui, nu contează că cineva se uite mai urât la mine”, sau „am învățat cât de mult am putut pentru examen, teoretic trebuie să îl iau, dar orice ar fi, va fi bine”  sunt deja cu totul și cu totul altceva! Ne reconfirgurează ființa cu totul și ne lasă în noi puterea de a zâmbi indiferent de situație.

Tot ceea ce ne înconjoară este rezultatul gândurilor noastre, al acţiunilor şi al emoţiilor.

Fiecare dintre noi, conştient sau nu, creează. Uneori creăm lucruri bune, situaţii fericite, alteori naştem adevărate dezastre. Prin gânduri ne putem îmbolnăvi şi vindeca singuri.

Studiile au arătat că pacienții afectați de maladii grave și chiar mortale, dar care au păstrat o gândire pozitivă, au supraviețuit mai mult decât cei care au privit realitatea cu mai multă obiectivitate. Potrivit psihologiei pozitive, această viziune pozitivă, mai putin realistă, ne-ar putea proteja de îmbolnavire. Nu zice nimeni să fim nici subiectivi, nici irealiști.

Cum spunea Churchill, „oricât de frumoasă ar fi strategia, din când în când ar trebui să ne mai uităm și la rezultate”. Exact! Munciți, dați tot ce e mai bun, dar mereu puneți gândul cel bun înainte și veți vedea singuri rezultatele!

Vă recomand să citiți aceste cărți de dezvoltare persoanală.

You Might Also Like

Niciun comentariu

    Lasă un răspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.