Sanatate

Stil de viată: Pilates și Yoga

pilates si yoga

Despre Pilates și Yoga

Au trecut aproape 3 luni de când am devenit adepta practicilor pilates și yoga. Sunt două practici pe care le pot combina după bunul meu plac, dar mai ales după starea pe care o am. În majoritatea zilelor am stare pentru amandouă pentru că se completează atât de bine, așa că obișnuiesc să încep cu pilates și ajung să-mi termin ritualul de mișcare cu yoga. Atât pilates, cât și yoga oferă tipuri de exerciții cu impact redus asupra fizicului, punând accentul pe sănătatea corpului și a minții.

Cum m-am apucat de Pilates și Yoga

Înainte de a trece la acest stil de mișcare, îmi plăcea să merg la sală de fortă: echipamente pentru antrenament, perioade dedicate pentru anumite părți ale corpului, oglinzi imense cu ajutorul cărora să pot vedea rezultatele și bunele practici fizice. Insă trebuie să recunosc că un astfel de stil de viată a fost epuizant pentru mine: nu este vorba de dificultatea exercițiilor, cât de simplu fapt că energia mea se consumă foarte repede, ajungând la sfârșitul zilei să am mai multe sarcini neîndeplinite decât cele îndeplinite.

Nu am putut renunța la mișcarea mult recomandată de medici, motiv pentru care m-am pus pe căutat și studiat despre tipuri de mișcare, personalizate în funcție de stările noastre. Am descoperit pilates și yoga – o binecuvântare pentru corp și minte.
Documentându-mă despre pilates, am ajuns la concluzia că exercițiile de fitness pe care le mai făceam pe acasă, pot fi asociate cu pilates (citește Fitness Acasă Pentru Femei). Important este să fiu atentă la modul în care respir-expir – cu alte cuvinte sunt exerciții care mă ajută să-mi lucrez abdomentul, de exmplu, dar care au un impact mai mare asupra mușchilor dacă folosesc un anumit procedeu respirație-expirație.

Pilates

Atunci când practicăm pilates trebuie să luăm câteva aspecte în calcul. Pe langă importanța modului în care respirăm, pilates se ocupă de modul în care ne concentrăm și controlăm mișcarea fizică. Exercițiile vor avea mai mult efect și rezultate mai bune dacă le practicăm corect, decât dacă le facem pentru a fi făcute. Părtile corpului aflate în prim plan sunt abdomenul, spatele, fesierele, șoldurile și coapsele – considerate centrul de putere al corpului nostru.

Postura corpului, precum și ușurința cu care ne miscăm vor ajuta precizia unui exercițiu din gama pilates – pilates nu este despre agitație, epuizare sau ducere la extrem, ci mai degrabă despre un calcul precis atunci când ne lucrăm corpul. Scopul acestor exerciții este de a ne relaxa și energiza prin mișcare – este adevărat că la început ne vom simți epuizați, dar invătand principiile pe care se bazează acest ”sport” vom observa transformări ale corpului mult mai vizibile, decât dacă am fi ales duritatea unor echipamente dintr-o sală de fortă.

După cum puteți observa, pilates se poate combina foarte ușor cu practicile yoga. Amandouă pun accent pe relaxarea corpului și obținerea energiei, cu atât mai mult cu cât yoga țintește și relaxarea minții. Atunci când ne hotăram să facem mișcare – indiferent de practici – este important să găsim o modalitate prin care să ne relaxăm mușchii prin mișcare.
Yoga își are originile în India veche: adepții hinduismului, budismului și jainismului foloseau yoga pentru concentrare, relaxare și educare a minții. Dacă aveți timp la dispoziție și curiozitate, internetul oferă o gamă largă și variată despre ceea ce înseamnă yoga și cum putem atinge perfecțiunea mintală.

Yoga

Yoga este cea care mă ajută mental și spiritual, cu un mic bonus adus fizicului meu. Exercițiile variază în funcție de dificultate: cele ușoare sunt perfecte pentru acasă, într-un decor liniștit și unde să nu fiți deranjate de nimeni. Vă recomand, dacă yoga vi se potrivește, să încercați cursurile de yoga, impreună cu un instructor certificat care vă poate arăta moduri complexe de relaxare.

Nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu locul în care să găsiti aceste exerciții de pilates și yoga. Internetul și youtube-ul sunt pline de filmări pe aceste subiecte, explicate în detaliu în așa fel încât să vă fie ușor să lucrați și să vă bucurați de corpul și mintea voastră.
Vă recomand cartea celui care a creat pilates, Joseph H. Pilates ”Return to life”, unde puteți să vă documentați și să înțelegeți dacă un astfel de mod de mișcare vi se potrivește. Pentru yoga vă recomand site-ul yogajournal.com unde puteți găsi tot felul de tips and tricks, poziții și tutoriale.

De când am descoperit și practic aceste ”sporturi” pot spune că mintea și corpul meu se regăsesc în echilibru. Exercițiile mă ajută să mă simt excelent. Cele două practici se completează, aducând numeroase beneficii corpului și minții așa cum v-am menționat mai sus. Dacă căutați armonie între trup și minte, atunci vă recomand aceste tipuri de exerciții.
Avantajul acestora este că pot fi practicate atât acasă (cu ajutorul site-urilor dedicate sau a Youtube-ului. Eu folosesc aplicațiile Yoga Studios și Pilates).
Sper să le dați o șansă, măcar și din curiozitate. Vă aștept cu drag să ne împărtășiți prima voastră ședință de pilates sau yoga. Și nu uitați, ne dorim o minte sănătoasă, într-un corp sănătos.

You Might Also Like

Niciun comentariu

    Lasă un răspuns

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.